17. července 2022 –– architektura –– Ondřej Krynek

Kodaňský architektonický a designérský ateliér Norm Architects dokončil na jihozápadě Švédska v polích u Ästad Vingård nový restaurant Äng. Design stavby dostal podobu klasického skleníku, který má však obří rozměry. Usazen je v zeleni, kam nabízí krásný výhled. Útulný interiér je přístupný také v podzemí, kde je vinárna a vinný sklep.

„Restaurace Äng se nachází jako osamělý diamant na zvlněných polích Ästad Vingård – jedné z největších švédských vinic – a představuje nevšední kulinářský zážitek, který zapojí všechny smysly. Částečně podzemní restaurace oceněná michelinskou hvězdou s velkolepým vstupem do skleníku uprostřed svěžího pole je navržena architekty Norm Architects a zařízena japonskou firmou Karimoku tak, aby vytvořila podnětnou souhru mezi architekturou, jídlem, vínem, interiéry a uměním, která vytváří vyvážený a harmonický zážitek z 19 chodů haute-cuisine,“ uvádí zástupci ateliéru.

„Zážitek z restaurace Äng začíná ještě předtím, než vstoupíte dovnitř – procházkou po svěží louce s plodinami a travinami po obou stranách klikaté cesty vedoucí hosty k jiskřivému skleníku, který představuje moderní a rafinovanou interpretaci skleníku obráceného naruby. Díky tomu, že má železnou konstrukci uvnitř, stojí uprostřed pole jako hranol; Naprosto ostrý a hladký, zrcadlící okolí,“ dodávají.

Interiér je oděn do typicky zemitých tónů vyvolávající pocit útulnosti a to i díky výběru materiálů. V nábytku a to i vestavném je použito převážně dřevo, subtilní tvary a béžová barva a drobné dekorace. Zajímavostí jsou velké kusy kamenů, které se povalují v různých místech restaurace a přidávají místu přírodní atmosféru. Zlatým hřebem je podzemní vinotéka a vinárna s možností posezení s výhledem na stovky láhví vína.

Čtěte další články na téma restaurace

Foto: Jonas Bjerre Poulsen
Z
droj: Norm Architects