5. listopadu 2010 –– architektura –– Ondřej Krynek
Asi 150 kilometrů severně od španělského hlavního města Madrid, byl dokončen a otevřen vinařský závod Faustino, který navrhla největší architektonická kancelář světa Foster + Partners. Budova ve tvaru trojcípé hvězdy o užitné ploše přes 12 tisíc metrů čtverečních by měla vyprodukovat jeden milion lahví vína ročně.
Nová budova, jejíž navrhování začalo už v roce 2007, se nachází ve specifické španělské oblasti, kde je nevídaná zima a léta tu jsou horká a suchá. Tomu odpovídá i výsledný tvar budovy navržený do trojlístku, který zároveň odráží tři hlavní výrobní fáze vína. První křídlo je věnováno kvašení v ocelových sudech, druhé zrání v dubových sudech a poslední třetí stárnutí v lahvích. První dvě jsou navíc zapuštěny pod zem pro navození co nejpřirozenějších podmínek výroby.
Celá budova je řízena ze svého středu, přičemž při sklizních z kolem se vinoucích vinic je využita i střecha budovy. Nad zemský povrch se totiž vyzdviženo jen jediné křídlo, ostatní se napojují na okolní cesty, odkud sklizené vinné hrozny putují snáze přirozenou gravitací přes násypku ke zpracování. Jak už je u Foster + Partners běžné, budova dbá na nízkou energetickou náročnost. Velké převisy lépe stíní v parných dnech, střešní krytina obsahuje fotovoltaické články pro co největší samostatnost a betonové stěny lépe regulují vnitřní teploty.
„Je to naše první vinařství, takže jsme neměli žádné představy o tom, jak by to mělo fungovat. Byla to příležitost začít od začátku zkoumat různé fáze výroby vína a pokusit se vytvořit ideální podmínky pro jejich výrobu. Víno bylo výchozím bodem, stejně jako krásné prostředí v Ribera del Duero. Použití materiálů čerpajících z vinařské tradice v regionu i veřejné prostory otevřené do krajiny, to vše zvýší zážitek návštěvníků,“ řekl k otevření vinařského závodu sám hlavní architekt Norman Foster.
Foto: Nigel Young
Zdroj: Foster + Partners