3. ledna 2012 –– architektura –– Ondřej Krynek
Ve španělském Baskicku bylo dokončeno a otevřeno nevídané kulinářské centrum Basque Culinary Center, které v mnoha důmyslných tvarech navrhlo španělské studio Vaumm. Budova má zvenčí tangenciální tvar a jejích pět pater vystřeluje do okolí v podobě několika neklidných zaoblených betonových balkónů. Uvnitř je fasáda zlatavá a perforovaná.
Baskicko je speciální oblast na severu Španělska u hranic s Francií kde se projevuje baskická kultura a mluví se zde baskickým jazykem. Stejně speciální je i nová stavba Basque Culinary Center, která vyrostla asi 70 kilometrů východně od Bilbaa kousek od španělského pobřeží ve městě Donostia-San Sebastián.
Španělské studio Vaumm navrhlo výtečně řešenou budovu s rozpočtem 17 milionů eur, tedy asi 450 milionů českých korun. Pětipodlažní stavba nabízející celkem 15 000 metrů čtverečních užitné plochy se nachází ve svahu a tomu bylo podřízeno i architektonické řešení, jenž hmotu budovy do přilehlého kopce zapouští. Směrem do otevřené pláně tak můžeme vidět pět pater betonových balkónů, v noci osvětlených, které se dynamicky vlní nad přilehlou zelení.
Veškerý funkční objem budovy je tvarován do písmene U a tudíž uprostřed centra vzniká menší svažité nádvoří. Až na něm se celá kulinářskému umění zasvěcená budova otevírá a ukazuje své bohatství. Na první pohled zaujme zlatá fasáda, respektive zlatavými perforovanými pláty obložené betonové zdí, které odkazují k bohatosti, nápaditosti i duši národa.
Funkčně nabízí Basque Culinary Center tři okruhy rozdělené na akademickou část, výzkum a praxi, které jsou však samozřejmě propojené. V interiéru je naprosto vše na co si vzpomenete, od učeben a poslucháren, skladu surovin, množství kuchyní, jídelny a další. Nechybí prostor ani pro pěstování vlastních plodin, spíše pro experimenty. V moderním centru vyučuje mnoho kulinářských mistrů což je téměř očekávaná samozřejmost.
Video najdete na DesignVid.cz pod