7. srpna 2015 –– architektura –– Jakub Sochor
Studio b720 Fermín Vázquez Arquitectos je autorem španělského pavilonu pro stále probíhající světovou výstavu Expo 2015. Objekt je situován v areálu o rozloze 2 341 metrů čtverečních a spočívá v lehké konstrukci zhotovené z recyklovatelných materiálů, jíž lze po ukončení světové výstavy demontovat a příležitostně znovu zkompletovat.
Pavilon o rozloze 2 104 metrů čtverečních sestává z prefabrikovaných modulů a je zasazen do prostředí, které dává na odiv jeden ze symbolů Španělska – pomerančovník, který byl použit při ztvárnění venkovního prostoru. Samotný pavilon tvoří dvě oddělené zóny (jedna zastupuje tradici, druhá výzkum a inovace), jejichž konstrukce spočívá v řadě modulů postavených v rozestupech 1,5 metru.
Architektonické řešení je inspirováno skleníkem, lze v něm však vysledovat inspiraci rovněž klasickou estetikou pyrenejského sloupoví. Klenutí jsou obalena polykarbonátovými deskami, které ve výsledku evokují baldachýn.
Nutno poznamenat, že při stavbě byl použit materiál z dlouhodobě udržitelných zdrojů, jež představují borové a jedlové dřevo. Větrání vnitřního prostoru zajišťují střešní výklopné panely, které svými termoregulačními vlastnostmi připomínají řešení užívané při stavbě skleníku.
Návrh, jehož realizace stála 10 500 000 eur, provází motto Language of Taste. Výstava španělského zastoupení se skládá ze dvou samostatných akcí, z nichž každá se nachází v jednom ze dvou pater španělského pavilonu. V přízemí je k nahlédnutí akce s názvem The Voyage of Food, jejímž autorem je umělec Antoni Miralda. Druhé patro hostí akci The Language of Flavour, která návštěvníka seznámí se španělskou kuchyní. V témže prostoru jsou také workshopy, gurmánský obchod s potravinami, restaurace či bar.
Čtěte další články na téma Expo a Španělsko
Foto a zdroj: Pabellón de España Expo Milano 2015