19. října 2017 –– architektura –– Ondřej Krynek
V rakouském městě Asten dokončil rakouský architektonický ateliér Coop Himmelblau informační centrum a konferenční halu Paneum s malým muzeem chleba. Extravagantní spojení minimalistického objektu a experimentální struktury se sci-fi nádechem, dělá z budovy unikátní spojenec, který jednoznačně připomíná kynuté těsto.
Hlavní architekt Wolf D. Prix se svým rakouským studiem Coop Himmelblau je znám pro svou dekonstruktivistickou, experimentální až mimozemskou architekturu. Právě to byla jasná volba rakouské pekařské značky Backaldrin, která se specializuje na pečení kornspitzů a jejich plnění. Zadání bylo jasné, na pozemku u výrobny postavit návštěvnické centrum s malým konferenčním sálem a muzeem.
V roce 2014začali architekti navrhli na pozemku 3 750 metrů čtverečních budovu, která je opticky složena ze dvou částí. Základnou je minimalistický kvádr s částečně prosklenou fasádou, která láká návštěvníky. Dominantní je široké točité schodiště, které zve do další třech podlaží tvořených dřevěnou strukturou tvaru blobu, jenž je zvenčí obalena nerezovými šindelovými pásy. Celkový dojem při pohledu z exteriéru na 20 metrů vysokou budovu je jako kdyby na budově přistál mimozemský koráb.
Interiér o celkové užitné ploše 1 850 metrů je rozděleno na přízemí, kde najdeme sál až pro 120 osob, kde se mohou konat konference, recepce, prezentace či workshopy. Zbylá část je muzeum koncipované jako expozice kuriozit právě z pekařského oboru. Obrazy, sochy, umělecké či historické objekty jsou rozesety všude po stěnách a ve volném prostoru. Interiér blobu je díky konstrukci ze dřeva příjemný a neruší exponáty.
Čtěte další články na téma architektura a Coop Himmelblau
Foto a zdroj: Coop Himmelblau