20. srpna 2023 –– interiér –– Ondřej Krynek
Ještě v 15. století byl měšťanský dům číslo 12 na náměstí SNP v Banské Bystrici jednopodlažní. Od té doby měnil majitele a rozšiřoval se v různých stylech. Současný majitel Peter Kulhány se před lety rozhodl udělat z objektu kavárnu, pizzerii, bar a restauraci. Oslovil ateliér Paulíny Hovorka Architekti, kteří odstranili nánosy z 20. století a plně v interiérech ukázali to krásné z let původních.
„Pro provoz interiéru je klíčová velká průchozí hala, původně brána a přechod do dvora v přízemí a centrální schodiště odtud přístupné. Další schodiště, organicky spojené s barem, tvoří součást provozního interiéru. Vzniklo v polovině 20. století a propojuje velké místnosti přízemí a prvního patra. Vytvoření nového schodiště a úpravy klenby nad ním již z pohledu památkové ochrany nebyly možné, jelikož jsou však ve stavbě přítomny, bylo možné je využít. Vstupem do provozu je chodba, v podstatě hala, v přízemí. Spojuje terasu na náměstí s barem, restaurací a kuchyní, uvádí návštěvníky dále do nitra stavby. Směřuje na hlavní secesní schodiště, k velkému sálu s barem a propojuje celý provoz s centrálními toaletami v přízemí. Nachází se zde pizza kuchyně ve formě barového pracoviště s velkou pizza pecí, ale také dětským koutkem. Sál s barem je dobře viditelný z náměstí, je to vizuální a zapamatovatelný displej podniku. Pivo, drinky, káva, italská kuchyně – vše k dispozici od rána do večera. Sedí se nejen za stoly, ale také přímo ve výlohách, nebo na schodišti za barem,“ uvádí autoři Braňo Hovorka, Martin Paulíny a Natália Michalová.
„Design velkého, dřevem obloženého baru je kompaktně propojen s obkladem a zábradlím schodiště, vedoucím do restaurační síně v prvním patře. Na patře nad barem se nachází hlavní místnost denní restaurace s vizuálně atraktivní otevřenou kuchyní. Dále se na patře nachází menší bar s pohodlným posezením u krbu a salonek pro skupinové akce. Škála využití prostoru je doplněna o dvě kongresové místnosti ve druhém patře, před kterými je prostor pro catering a vlastní hygienické zázemí. Firemní prostory se zázemím zaměstnanců, prádelnou, kotelnou, administrativa a vedení společnosti uzavírají členění tohoto podlaží,“ dodávají.
Na projektu nemalého rozsahu, kdy architekti řešili 853 metrů čtverečních, je právě přístup, kdy bylo hlavní snahou objekt očistit na původní krásné a minimálně do něj vnášet výrazné nové prvky. Nejpůsobivější jsou klenby, cihlová schodiště, dřevěné dveře i nenásilný minimalistický vestavný dřevěný nábytek. Roky práce si zaslouží i ocenění, kdy realizace získala od poroty zaslouženou cenu Interiér roku v kategorii Veřejný interiér.
Čtěte další články na téma restaurace a konverze
Foto: Braňo Hovorka
Zdroj: Paulíny Hovorka Architekti a Interiér roku