26. září 2012 –– interiér –– Michaela Šmucrová
Na začátku září se v Londýně předávaly ceny za nejlepší design restaurací a barů pro rok 2012. Zcela nezávislé ceny, jež se jako jediné design ceny předávají výhradně podnikům v oblasti pohostinství, mají tři hlavní kategorie – britské podniky, světové podniky a celkově nejlepší design restaurace a baru, mezi které se letos dostali výhradně Evropané.
Letošní přihlášení se mohli rekrutovat nejen z různých států světa, ale i z nejrůznějších gastronomických provozů, jako je třeba pop up restaurace, kantýna, hospoda, hotelový bar, fast food či pouze zaujmout svými webovými stránkami.
Již čtvrtý ročník cen Restaurant & Bar Design Awards za restaurace celkově vyhrála minimalisticky řešená kantýna A Cantina ve Španělsku, která slouží pro zaměstnance už tak zajímavého kulturního centra města Galicia. Bílé prostory s vysokými stropy a netypickou dřevěnou aplikací vícebarevně doplňuje jen jeden duhový pult. Mladé španělské design studio Estudio Nomada se dosud věnovalo pouze návrhům soukromých bytů a domů a hned první veřejný projekt jim přinesl hlavní cenu.
Druhým celkovým oceněným v kategorii barů se stal bar Graffiti, který je součástí hotelu The Graffit Gallery v Bulharsku. Za jeho designem stojí bulharské studio Mode, autor již několika nočních klubů v Sofii, které své bohaté zkušenosti z nočního života zúročilo právě v The Graffit Gallery, kde se mísí styl rušného města (urban) a současné odpočinkové klubové kultury (leisure). V café baru Graffiti se opět objevují různé odstíny bílé a smetanové a dřevo u nohou židlí Vitra.
Světlé odstíny společně s přírodními tóny a minimalistickými řezy v prostoru se objevují u více oceněných projektů v dalších kategoriích. Například ve vzdušně řešené kavárně Coach House v britském Hatfieldu nalezneme jako další barevný tón pouze tmavé dřevo a jednu odhalenou zeď. Další podobnou oceněnou restaurací, která využila vysokých stropů ve svůj prospěch a přírodní barevnou paletu doplnila jen několika výraznými háčkovanými polštářky, je restaurace Zizzi v britském Leedsu.
Vzdušné prostory a industriální prvky byly oceněny také v kategorii pub v The Plough v Londýně. Osobitý nábytek jako staré lavice, růžová křesla či retro barové židličky osvěcují nad hlavami hostů malé žárovky, lustry a tovární svítidla. K tomu si hosté ještě mohou cestou na toalety přečíst komiksy na zdech.
Ukázkové zpracování corporate identity pro gastronomický podnik představilo studio Here Design. Londýnská restaurace Nopi, vedená kreativním šéfkuchařem Yotamem Ottolenghim a jeho týmem, zvolila pro své vizuální ztvárnění jednoduchý zlatý kruh, který se tak může zapracovat nejen do pracovních černých košil, v nichž perfektně vynikne, ale také na potisk skleněných lahví, jídelních lístků nebo jako praktická ozdoba pro plátěné ubrousky. Ostatně Ottolenghiho smysl pro detail je dobře vidět i na jeho vlastních produktech jako domácí džemy, čatní a marmelády, které vynikají pouze svojí přírodní barvou v jednoduchých sklenicích jen s obyčejným nápisem Ottolenghi.
O výhercích letos rozhodoval tým složený z předních odborníků, jakými byli například editorka přílohy Styl Sunday Times Tiffanie Darke, šéfredaktorka indické Elle Décor Pramiti Madhavji a další designéři nebo kreativní ředitelé v čele s šéfem marketingové strategie, komunikace a designu společnosti Allesi Albertem Allesim. Ceny byly předány v neméně zajímavém baru Riba v Londýně 6. září 2012.
Čtěte všechny články na téma restaurace a bar
Foto a zdroj: Restaurant & Bar Design Awards