1. února 2008 –– interiér –– Ondřej Krynek
Slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay otevřel v Praze svou osmnáctou luxusní restauraci zvanou Maze, která by měla podle očekávání také dostat vysoké prestižní ocenění – michelinskou hvězdu.
Gordon Ramsay je slavný britský šéfkuchař, bývalý nadějný fotbalista a pilný student gastronomie. Svoji kariéru zahajoval v hotelu Roxbury House, následovalo vedení kuchyně v Wickham Arms a nakonec v Haveys. Po téměř třech letech údajného tyranizování odešel do Francie, kde se tři roky učil po boku michelinem oceněného Guye Savoye. Po krátké kariéře osobního šéfkuchaře na soukromé jachtě, založil v roce 1998 svůj první restaurant v londýnské části Chealsea. Už za tři roky byla jeho restaurace oceněna první hvězdou Michelin.
Po tomto úspěchu začala Ramsayho expanze. Nejdříve restaurant Petrus, potom Argan Café v Glasgow, restaurace Gordon Ramsay v Claridge a pak už jen zámořské obdoby v New Yorku, Singapuru, Tokiu, Dubaji a nakonec osmnáctá i v Praze. Ta se nachází v hotelu Hilton Prague Old Town.
Interiér pražské restaurace byl i podle slov Gordona Ramsayho navržen podle restaurace v Londýně a je to na něm znát. I když je luxusní interiér jemně, přitom bohatě zdoben, jsou chladné strohé barvy typické pro anglický design. Těsné rozložení stolů a židlí působí mírně „jídelně“, což je u takto luxusní restaurace bohužel škoda.
Velmi překvapující jsou ceny, které nejsou na takto extrémně luxusní restauraci nijak zvláště přehnané, jak by se dalo čekat. I když. Předkrm a dezert okolo tři sta korun, hlavní jídlo okolo šesti set. Ochutnejte co pro Vás připraví pražský šéfkuchař Philip Carmichael.
Foto a zdroj: Gorgon Ramsay