20. září 2016 –– interiér –– Ondřej Krynek
Na pražských Vinohradech byl vloni otevřen Vinohradský pivovar, jehož historie sahá až do roku 1893. Architektonické studio OV-A dřívější vyhořelý pivovar v místě původní spilky přestavěli na malebnou restauraci s výčepem, která láká nejen na příjemné posezení, ale také na vlastní pivo.
„Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku,“ uvádí k historii pivovaru skupina přátel, kterým se otevřením Vinohradského pivovaru splnil velký sen o lahodném ležáku vlastní výroby z kvalitních českých sladů a chmelů.
„Obnovený malý pivovar se nachází ve sklepních prostorách spilky bývalého pivovaru. Návrh posiluje sochařské kvality klenutých valených stropů a masivních stěn. Nově proražené oválné otvory spojují pivnici s výrobní částí pivovaru a zdůrazňují masivní zděnou podstatu prostoru. Akcentují jednotlivé varné provozy: varnu, scezovací káď, spilku a ležácký sklep. Světlý neutrální interiér dává vyniknout barvě piva ve sklenici, keramikou obložené výčepní pulty navazují na pivovarskou tradici,“ uvádí architekti ze studia OV-A, kteří konverzi na restauraci s výčepem provedli.
Vinohradský pivovar je rozdělen na dvě části. Polovina slouží k vaření, kvašení a zrání piva. Druhá polovina nabízí posezení v restauraci se dvěma výčepy a to buď na úrovni sníženého přízemí nebo pak v prvním podzemním podlaží. Podzemní sál by majitelé chtěli proměnit v živelný kulturní prostor. Zajímavý je právě onen průhled do druhé části do zákulisí na výrobu piva.
Čtěte další články na téma restaurace
Foto a zdroj: OV-A a Vinohradský pivovar