11. března 2021 –– móda –– Ondřej Krynek
Newyorská módní značka Public School se spojila s vědeckým inkubátorem Slow Factory fungujícím při Columbia University. Cílem nového projektu bylo hledání nových ekologických materiálů. Výsledkem jsou boty, které byly v podstatě téměř celé vypěstovány a to s pomocí fermentačního procesu známého z vaření čaje kombucha.
„Myslím, že byste mohli sníst každou část, ale proč? A pravděpodobně by to sakra chutnalo. Jde o to, že každý z těchto kousků byl vypěstován (kromě korkového dna, ale také byste to mohli jíst) pomocí přirozeného fermentačního procesu známého z vaření kombuchy, která zahrnuje symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek, což má za následek docela čerstvou náhražku kůže,“ uvádí ke svému objetu značka Public School.
Jejich společný objev nechal vzniknout prvnímu prototypu bot. Jak už bylo řešeno jediná podrážka je vyrobena z tenkého korku, jinak je vše vypěstováno mikroby z celulózové textilie. Použit byl odpadní cukr a vypotřebovaná kultura z čaje kombucha. Tradiční tvar kotníkových bot v kombinací černobílou jednoduchou barevností nepodléhá trendům. I kdyby pak boty dosloužily, je možné je lehce kompostovat a nezatížit tak planetu, jako ji zatěžuje běžná komerční obuv. Po 60 dnech, kdy jsou boty zakopány v zemi ztratí asi 70 procent své hmoty.
Čtěte další články na téma boty
Foto: Jon Brown
Zdroj: Public School NY a One x One