3. května 2023 –– produkty –– Ondřej Krynek
Japonské designérské studio Nendo navrhlo plechovku na pivo se dvěma otevíracími oušky. Plechovka nazvaná Foam Can je speciálně vyvinutá tak, aby při nalévání piva vzniklo dostatek pěny, jenž by udrželo v pivu dostatek aroma, chuti i sycení. Domácí uživatel proto nejdříve použije první otevírací ouško a poté druhé, které mu vytvoří pivo s takzvaně zlatým poměrem.
„Kromě faktoru pocházejícího ze surovin, z nichž je pivo vyrobeno, existují dva hlavní principy vzniku bublinek z plechovek: náhlý pokles tlaku uvnitř plechovky při jejím otevření a tření, které vzniká mezi plechovkou a tekutinou při nalévání. Naší studií bylo zjištěno, že pokud se vytahovací jazýček neotevře úplně, tlak se soustředí v úzkém otvoru plechovky. Zároveň se při nalévání zvětšuje plocha piva, která je v kontaktu s víčkem, což usnadňuje tvorbu bublinek,“ uvádí šéfdesignér studia Oki Sato.
„Na základě výzkumu byla navržena nová plechovka se dvěma vytahovacími oušky, což je obecně obvykle jen jedno. Mírně odlišné vzdálenosti mezi jednotlivými vytahovacími jazýčky a víčkem mění stupeň otevření. Když se plechovka otevře prvním tahákem, víko se trochu pootevře, aby se vytvořilo více pěny. Jakmile je sklenice zhruba do poloviny plná bublinek, přestaňte nalévat a počkejte, až se bublinky usadí. Poté otevřete druhou záklopku, čímž se víčko otevře naplno, a opatrně dolijte zbytek pod pěnu. Tímto způsobem lze nyní u piva v plechovce snadno dosáhnout sklenice s poměrem tekutiny a pěny 7:3, tzv. zlatého poměru,“ dodává. Jestli se
Čtěte další články na téma Nendo a pivo
Foto: Masahiro Ohgami
Zdroj: Nendo