28. listopadu 2012 –– produkty –– Ondřej Krynek
Nizozemský designér Jinhyun Jeon představil svůj speciální projekt Tableware as Sensorial Stimuli, který má za cíl zkoumat, jaký vliv na požitek z jídla má tvar a barva příborů, jimiž jídlo do úst vkládáme. K vytvoření několika příborů použil kombinaci pěti chuťových vzorců a zkoumal hranici, kam až může zajít.
Na prestižní škole Design Academy v Eindhovenu studovaný Jinhyun Jeon šel na celý projekt poměrně vědeckou cestou. Nejdříve si vymezil chuťový vzorec, který specifikoval podle pěti prvků, kam zahrnul teplotu, barvu, texturu, objem s hmotností a formu, které aplikoval na návrh, respektive na několik návrhů.
Cílem projektu bylo vytvořit nástroje transportující jídlo z talíře do úst, které by přinesly mnohem bohatší zážitek z jídla. Podružný druhý cíl byl neurologický a měl zkoumat, jak může takovýto vylepšený zážitek z jídla ovlivnit jeden nebo další smysly. Výsledkem syntézy všech prvků došel Jeon k závěru, že příbory by se měly stát rozšířenou částí našeho těla a měly by jej maximálně stimulovat.
Výsledkem je pět prototypů a čtyři finální produkty, nahrazující klasické příbory, které by měly ústní dutinu stimulovat pomocí přenášených podnětů. Tím by se mělo vnímání jídla přenést přes naše chuťové pohárky a dopřát nám radostnější vztah s jídlem. Výsledné příbory zahrnují tři tvary vidliček a dvě lžíce, ale prototypů bylo celkově samozřejmě více. Nakolik se nechají inspirovat designéři a výrobci příborů, uvidíme za několik let.
Čtěte všechny články na téma koncept
Foto a zdroj: Jinhyun Jeon