22. října 2019 –– produkty –– Ondřej Krynek
Trojice mladých českých designérů Valérie Záhonová, Petr Vykoukal a David Černý se začala zabývat hovězí krví, která je jinak odpadním materiálem. Studenti produktového designu a skla na pražské UMPRUM vytvořili pomocí technologie lisování první kolekci s efektními tvary. Vyvolat chtějí především dialog.
„Jsme designérské studio zabývající se zejména experimentem a transformací materiálů. Naše práce zodpovědně reaguje na aktuální otázky a vyvolává dialog,“ říkají o sobě designéři a experimentátoři, kteří na uplynulé přehlídce Designblok představili první kolekci velkých spíše servírovacích talířů velmi efektních tvarů. Bohulibý je především ekologický aspekt celého projektu.
„Řešení budoucnosti v přítomnosti. Projekt 2nd blood nalézá možnost využití hovězí krve, která má dnes jen malé uplatnění a stává se tak odpadním materiálem. Lisováním z krve vytváříme talíř, tedy produkt, který je médiem spojujícím potravinu s materiální rovinou. Prezentace materiálu v podobě talíře zároveň upozorňuje na fakt, že lidé přestávají vnímat původ surovin a věcí, které je obklopují,“ dodávají.
Čtěte další články na téma ekologie a talíř
Foto a zdroj: Morfujeme