10. července 2012 –– technika –– Ondřej Krynek
Po americkém městě San Francisco ve státě Kalifornia se prohání nezvyklá mobilní restaurace. Del Popolo je pizzerie vytvořená v transatlantickém dopravním kontejneru a naložená na nákladní automobil. Uvnitř najdete především tradiční pec na dřevo, díky níž klasická italská pizza chutná nejlépe.
Jon Darsky a další čtyři designéři se rozhodli investovat 180 000 dolarů, tedy necelé čtyři miliony korun, aby předělali šestimetrový dopravní kontejner, který se běžně využívá k transportu zboží zaoceánskými loděmi, na vlastní mobilní pizzerii Del Popolo. Kontejneru nechali všechny stěny kromě jedné, kde udělali něco jako výlohu, kterou při své zastávce otevřou, aby mohli péct a interiérem i nalákali lidi.
Mobilní pizzerii tvoří z jedné třetiny klasická italská pec, která dokáže vyvinout spalováním poctivých dřevěných polen teplotu až 430 stupňů Celsia a produkuje v průměru až jednu pizzu každou minutu. Mobilní restaurace tak nabízí klasickou neapolskou selskou pizzu z ingrediencí od malých producentů základních surovin, jako jsou rajčata, cibule, sýr mozzarella a bylinky. Ve zbytku kontejneru najdete malou kuchyni a místo pro úschovu dřeva.
To nejlepší je, že restaurace opravdu nestojí na jednom místě. I v této době korzuje ulicemi města a nabízí až tři druhy pizzy v cenovém rozpětí od 10 do 14 dolarů, tedy asi od 200 do 300 českých korun. O svých stanovištích pravidelně informuje na svých stránkách nebo na sociální síti Twitter.
Čtete všechny články na téma restaurace
Foto a zdroj: Del Popolo