15. července 2011 –– události –– Ondřej Krynek
Bylo vybráno osm finalistů mezinárodní soutěže Electrolux Design Lab 2011, kteří navrhovali domácí spotřebiče budoucnosti na téma Inteligentní mobilita. I když do semifinále z 1 300 přihlášených postoupili dva Češi, do finále se probojoval jen slovenský designér Adrian Mankovecký a jeho přenosná pračka a čistička skvrn. Vítěz bude vyhlášen 7. září 2011 v Londýně.
V polovině června bylo porotou vybráno 25 semifinalistů soutěže Electrolux Design Lab 2011. Mezi šťastlivce se zařadili i mladí čeští designeři Karel Vránek a Simona Hrušková oba z VŠUP. Nyní bylo vybráno osm finalistů, mezi nimiž sice české zastoupení chybí, ale uspěl alespoň jediný slovenský designér Adrian Mankovecký z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě.
Přenosná pračka a čistička skvrn, kterou Mankovecký navrhl je malá krabička, která je složena ze dvou oddělitelných částí, které se umístí z obou stran znečištěného či pomačkaného oděvu a přístroj vybere nejvhodnější program a sám si s problémem poradí. Spotřebič fungující na bázi negativních iontů a páry, by v budoucnu fungoval na ekologické bázi baterií na cukr.
Velkým favoritem je Kent Madden a jeho opékač bagelů Salvé poháněný taktéž bio bateriemi na cukr. Koncept počítá s umístěním bagelu do opékače, jenž s ním začne automaticky otáčet a připravovat jej, dokud se vám nebude zdát ideální. Dalšími koncepčními spotřebiči ve finále je například vysavač Robo TAP od Gyu Ha Choi. Čistící pomocník je navržen jako robot, jenž dokáže vyčistit určené místo jen poklepáním špičkou boty na znečištěné místo. Adam Miklosi z Maďarska uspěl s komůrkovým vařičem Sous-vide, jenž je založen na principu pomalého vaření v sáčcích, přičemž dokáže potraviny i objednat.
Finský designér Tommi Moilanen se ve finále utká s konceptem mobilní indukční plotýnky, která je propojena s vaším chytrým telefonem, díky němuž na dálku ohříváte předem inteligentně balené a označené jídlo. Enzo Kocak z Austrálie navrhl velmi elegantní přenosný vařič nazvaný Ribbon neboli Stuha. Jak už název napovídá, Ribbon se omotá nebo rozloží tak aby efektivně dokázal jídlo či pití ohřát nebo ochladit. USA zastupuje Matthew Schwartz a jeho přenosná mikrovlnka Onda, která se nasune na speciálně balené jídlo, jenž je následně ohřáto pomocí hliníkového vystužení v balení. Roseanne de Bruin z Nového Zélandu bodovala s konceptem mixéru Smoobo. V podstatě jde o míč, který naplníte a házíte s ním o zem, čímž bateriemi rozpohybujete mixující čepele.
“Osm finalistů prokázalo tím, že se dostalo až do finále soutěže Electrolux Design Lab 2011, znalosti této problematiky a smysl pro inovace,” říká Henrik Otto z oddělení globálního designu Electroluxu. ”Zadání bylo tentokrát zvlášť náročné, a tak musíme všem členům finálové osmičky blahopřát k nekonvenčnímu myšlení a tvořivosti. Nyní však po nich budeme chtít, aby sami vysvětlili, proč bychom měli právě jejich návrh vybrat jako vítězný.”
Čtěte samostatný článek Dva Češi jsou v semifinále soutěže Design Lab 2011
Čtěte samostatný článek Design Lab 2011 hledá návrhy mobilních spotřebičů
Foto a zdroj: Electrolux Design Lab