8. srpna 2024 –– umění –– Ondřej Krynek

Je s podivem, že nejslavnější francouzský designér současnosti Philippe Starck nenavrhl nic co by se realizovalo pro aktuálně konané Letní olympijské hry v Paříži 2024. V roce 2017 přeci jenom navrhl medaile pro vítěze, které Francie za přítomnosti prezidenta prezentovala členům olympijského výboru. Nakonec nerealizované medaile jsou navržené ke sdílení. Jedna medaile má celkem čtyři díly, z nichž tři mohou být vítězi sdíleny pro rodinu nebo tým.

„Porážky a vítězství jsou kolektivní. Za těmito sportovci, kteří sahají po dokonalosti, stojí neviditelné ruce, které doprovázejí, podporují a formují tělo i mysl šampionů. Právě na základě této myšlenky olympijské odměny jako kolektivního výsledku, který je třeba sdílet, si Philippe Starck představoval tuto medaili jako vyrobenou pro sdílení,“ uvádí studio Starcka, které navrhovalo medaile na vyžádání jako pro kandidátskou zemi.

„Medailisté si budou moci vzít svou medaili, rozdělit ji a tři další medaile rozdat svým blízkým, svým příznivcům jako důkaz svého úspěchu, tak velkého okamžiku překonání sebe sama,“ řekl designér Philippe Starck, jehož medaile nakonec nebyly realizovány. Nutno podotknout, že realizace takovýchto medailí by byla extrémně finančně náročná i vzhledem k násobení drahých kovů použitého na jednu medaili.

Čtěte další články na téma olympiádaPhilippe Starck

Foto a zdroj: Philippe Starck